zonafranzen

Minnen som består!
 
När Göteborgs Centralstation skulle genomgå en större upprustning 1993 så försökte projektansvarige Eva Larsson att återskapa stationen i sitt ursprungliga skick. Bland annat fann man orginalbelysningen undangömda i vindsutrymmerna. Det visade sig då att det saknades 7 stycken för att få det hela komplett. Man vände sig då till Gnosjö Armatur & Smide med en beställning av 7 kopior av smideskronorna till ett pris av 21.000 kr/st. Beställningen inkom den 8 juni och det blev bråda tider för att få allt klart till invigningen den 18 augusti. Tidigt på morgon bara timmar innan invigningen avslutades el-montaget på fabriken i Gnosjö och slutleveransen kunde rulla in på Centralstationen i tid för att få allt på plats inför den högtidliga invigningen kl. 12.00 onsdagen den 18 augusti 1993.
 
Det är nu 30 år sedan Håkan ringde mig en kväll och sa att du får kasta dig i bilen och komma upp och montera lamporna jag gjort åt Göteborgs Centralstation. Det fanns inget annat att göra än att ta bilen de 8 milen till Gnosjö eftersom invigningen var kl. 12 dagen efter. 
Förstod ganska snart att här skulle knappast något kvällsarbete räcka till utan frågan var bara när vi kunde få det hela klart så att väntande elektriker i Göteborg skulle få allt på plats till kl. 12.00.
 
Kl. 7 på morgonen drog vi de sista kopplingarna och kunde lasta armaturerna i ett stort släp för vidare transport till Göteborg. Kl. 9.00 rullade Håkan in släpet på Centralstationen och allt var på plats till invigningen kl. 12.00.
 
Ett fantastiskt jobb av Håkan att kunna kopiera de gamla lamporna från svunnen tid till tidsenliga kopior. Priset han fick var 21000 kr styck i sanningen inget överpris för det jobbet.
 
Tyvärr fick Håkan själv inte uppleva detta 30-års jubileum då han gick bort förra året. Men hans smidesförmåga lever kvar i det han åstadkom i Göteborgs Centralstation.