Vad är det egentligen som händer på Förvaltningen för Arbete och Lärande? Focus har lagts på det hastigt påkomna utköpet av en rektor på AllboLärcenter, men det finns fler händelser som väcker förundran.
Förutom händelserna på AllboLärcenter är det nedläggningen av Träffpunkten, som var fortsättningen på integrationsprojektet ”Väninnor till väninnor”. Ett projekt som skapade sensation runt om i landet och gav upphov till att liknande verksamheter poppade upp lite varstans i landet. Projektet resulterade i att flertalet av deltagarna lyftes ur sjukskrivningar och försörjningsstöd till självförsörjning. Men det kanske viktigaste var att deltagarna fick ett människovärde och en framtidstro.
Projektledaren Golnoush Keshavarzi Lundén åstadkom det otroliga. För vi som hade möjlighet att se förändringen bland dessa deltagare under projektets gång kunde bara konstatera att det omöjliga var möjligt när energin var outtröttlig, viljan likaså trots allt motstånd från dem som borde stöttat initiativet.
Med minimalt stöd från förvaltningen lyckades projektledaren göra de gamla tryckerilokalerna på Värendsgatan till en trevlig träffpunkt och arbetsplats. I sort sett allt från målarfärg till möbler tiggdes ihop och arbetet gjordes till stor del av deltagarna själva. Svenska kyrkan och Rädda Barnen var bland tillskyndarna av verksamheten.
Men plötsligt beslöt förvaltningsledningen att Träffpunkten skulle läggas ned och verksamheten skulle flyttas till Arbetsmarknadsavdelningen. Lokalerna på Värendsgatan skulle övertas av Missbruksvården och projektledaren skulle få en tjänst under denna avdelning. Samtidigt utlystes en tjänst som samordnare ut på denna avdelning. Golnoush Kezhavarzi sökte tjänsten men trots kvalifikationer blev hon inte ens kallad till intervju. Tjänsten är nu tillsatt med en sökande från Värnamo.
Av de 25 deltagarna på Träffpunkten har nu 3 gått över till annat arbete tack vare en insats av projektledaren. Övriga har hamnat hos Arbetsmarknadsenheten. Oklart hur många av dessa som har fått extratjänster och hur många som ånyo hamnat i sjukskrivning eller försörjningsstöd.
Hur Alvesta kommun driver sin personalpolitik reses stora frågetecken för när man kan manövrera bort en så duglig kraft inom integrationsarbetet. Ännu större frågetecken ställs för kommunens integrationspolitik där Förvaltningen för Arbete och Lärande har ansvaret för dess genomförande. Inte nog med att Golnouch Kezhavarzi tas bort från denna i Alvesta så viktiga fråga utan också att Per-Olof Hjälmrot som integrationsansvarig inte skall ersättas när han snart går i pension.
I de närmsta bloggarna ska jag fördjupa mig i andra ledningsfrågor i samma förvaltning som väcker förundran.
0