Det var svårare än jag trodde att få den sittande kommunledningen att inse att man faktiskt handlade fel i frågan om behandlingen av revisionsberättelser och ansvarsfrihet.
När man nu till sist måste ta om frågan i fullmäktige hävdar man ändå med en åsnas envishet att allt ändå har gått rätt till. Enligt underlaget till kommunstyrelsens AU kan man utläsa att en smärre plump var ”att kommunstyrelsen inte berett ärendet och att särskilt stämmodirektiv saknades för ombudet”.
Om nu ärendet var så korrekt som kommunchefen och kanslichefen beskriver så varför tar man upp ärendet igen? Sanningen är att SKR (Sveriges kommuner och regioner) är glasklar i sin tolkning: ”Sammanfattningsvis kan jag alltså säga att ingen av de fyra personerna har fått någon egen beslutanderätt med stöd av KF § 182 respektive KF § 183. Frågan om ansvarsfrihet måste alltså tas upp i fullmäktige respektive styrelsen i moderbolaget.”
Med andra ord har inget av de kommunala bolagens styrelser och VD fått ansvarsfrihet. Därför är man naturligtvis tvungen att ta upp ärendet igen för att få ett giltigt beslut. Hade det varit så svårt att beskriva det hela så?
Istället klantar man till det ännu mera. Kommunchefen är tillika VD i Alvesta Kommunföretag AB som sådan skriver hon ett förslag till beslut som ger henne själv ansvarsfrihet i sin roll som VD. Misstänkt jäv?
Det blir naturligtvis inte bättre när fyra av ledamöterna i arbetsutskottet har undertecknat Alvesta Kommunföretag AB: s årsberättelsen för 2019, vilken är utsatt för granskning. Per Ribacke, Thomas Haraldsson, Thomas Johnsson och Frida Christensson kan knappast fortsätta att hävda att man inte är jävig i beredningen av ärendet i KSAU eller kommunstyrelsen. Att man först i kommunfullmäktige skulle bli jävig efter att man haft ett inflytande över beredningen hela vägen fram till fullmäktige låter minst sagt dubbelbottnat.
Nu har det visserligen ingen större betydelse vad dessa ledamöter säger eftersom lagen och kommunens eget revisionsreglemente talar sitt tydliga språk. Revisionen lyder direkt under kommunfullmäktige och frågan om revisionsberättelser och ansvarsfrihet är frågor som bereds av fullmäktiges presidier. Alltså inte av kommunstyrelsen. Det är också tydligt att denna ordning inte på något sätt går att mygla bort. Det är fullmäktige som skall ta beslut om moderbolagets ansvarsfrihet.
Dessutom är man skyldig att låta fullmäktige ta ställning till betydelsefulla frågeställningar och frågor av principiell karaktär. Det är många frågor som behandlats i moderbolaget utan något beslut i fullmäktige. Dags för ledningen att läsa på kommunallagen.
Det blir ett intressant fullmäktige i slutet av september då alla dessa frågor skall hanteras.

0