zonafranzen

ALMEDALEN
Efter dryga åtta timmar med häcksaxen känner man verkligen av att man arbetat. Dessutom kan man vara nöjd med resultatet. Inga problem, som i den kommunala världen, med att kunna mäta utfallet. Väl hemkommen efter att sköljt av sig den första sommarhettan möts man av ALMEDALEN. Denna gigantiska föreställning där beslutsfattare av mer eller mindre betydelse under en vecka samlas för att inspireras av varandra och av månglarna.

Med tanke på vad som samtidigt utspelas i Grekland kan man bara börja fundera över vad vi själva är på väg. Är det demokrati som utspelas i Visby dessa dagar eller är det månglarnas marknad för att påverka politikerna i just sin riktning? Det är inte utan att man lutar åt att det är just det sistnämnda som blir slutsatsen av denna frågeställning. För vad är folket dessa dagar? Ja inte är de i Visby. Frågan är om de ens sitter klistrade vid TV-apparaterna för att följa denna bisarra föreställning där skattemedel används i en aldrig sinad ström. Låt vara att näringsidkare på ön lär tjäna storkovan dessa dagar även om de flesta är fastlänningar, som under ett par sommarmånader flyttat sina verksamheter till ön.

Utspelen följer på varandra. Ena dagen är det ensamföretagare som under en kortare tid skall slippa arbetsgivaravgiften om de anställer sin första medarbetare och nästa dag är det särskilt duktiga lärare som skall premieras med högre löner. Vi vet samtidigt att det hela tiden är samma kassa alla förslag skall tas av. Inget är något självspelande piano inte ens Rut-avdrag för flyttkostnader. Varför skall man plötsligt börja leja någon till att flytta bara för att staten betalar hälften. Det är samma befängda tanke som ofta förs fram när det gäller satsningar i kommunerna. Får man 30 % i bidrag så måste man göra investeringen för annars missar man bidraget. Att kommunen samtidigt måste ta fram 70 % av skattemedlen verkar aldrig gå upp för beslutsfattarna. Den avgörande frågan ställs aldrig. Behövs investeringen eller inte!

Därför är det nog en relevant fråga att ställa: Behövs Almedalen eller inte? Svaret är enkelt.
Alla föreställningar där publiken utgörs av skådespelarna eller mediafolk är till intet nytta.

Till sist undrar man vad Olof Palme, vars sommartal blev inledningen till detta jippo, skulle tycka om en sådan här utveckling.