zonafranzen

Turkiet får EU att bli pinsamt!
Turkiets president Erdogan får Europas statsmän och den amerikanska ledningen att framstå som pinsamma företrädare för fria demokratiska värderingar. Att de skickat miljarder EURO i händerna på en makthungrig president för att stoppa flyktinganstormningen tycks innebära att varje odemokratisk handling Erdogan åstadkommer sköljs ned med ett glas vatten och en Alvedon.

Redan när presidenten bröt vapenvilan med KPK borde EU-länderna agerat häftigt. Istället för att bekämpa IS riktade Erdogan Turkiets vapen mot det enda verkliga motståndet till IS på den andra sidan gränsen nämligen kurderna. Men tystnaden från EU-länder och USA var total.

Det misslyckade kuppförsöket blev startsignalen till en utrensning av liknande slag som historien sett otaliga exempel på.. Akademiker får inte längre lämna landet och de som råkar vara utomlands skall omgående återvända. Motivet är att de styrande vill minska risken för eventuella kuppmakare flyr. 50000 soldater, poliser, domare, tjänstemän och lärare har blivit avstängda eller gripna. 21000 lärare har fått sina legitimationer indragna och 1600 dekaner vid universiteten har mist sina jobb. Och ännu inte ett knyst från EU-s utrikesministrar. Däremot rasar den svenske högskoleministern över de turkiska besluten.
”Det är ett angrepp mot demokratin och det öppna samhället” säger hon. Samtidigt vet vi att ett av EU:s löften vid flyktingöverenskommelsen var visumfrihet för turkarna in i EU. Idag kan man fråga sig för vilka skall det gälla när vissa grupper förbjuds att lämna landet? Och allt detta för att man vill kväsa Gülen-rörelsen, som påstås ligga bakom den misslyckade statskuppen. Läsaren kan själv bilda sig en uppfattning om det utpekandet genom att konstatera att Gülen, sedan 16 år tillbaka bosatt i USA och tidigare förtrogen med Erdogan, nu vid 75-års ålder skulle stå bakom försöket till statskupp.

Samtidigt vet vi att Turkiet är Natos näst största vapenmakt efter USA. Vi har förståelse för att den vanlige svensken inte är intresserad av ett svenskt Nato-medlemskap, men när kommer detta att gå upp för de svenska försvarspolitikerna med Carl Bildt i spetsen.

Som om inte detta var nog så kom också beskedet om 3 månaders undantagstillstånd i Turkiet. EU:s tystnad är pinsam. I detta läge finns enbart en omedelbar åtgärd som måste till.
Avbryt alla förhandlingar om EU-medlemskap med Turkiet. Det kan inte enbart vara dödsstraffets återinförande som skall vara avgörande utan väl så mycket förtrycket av människor, folkgrupper eller yrkesgrupper. Om inte EU kan visa lite självkurage så hindrar det inte att den svenska regeringen visar det.