zonafranzen

Skollokalisering på öster i Alvesta
Här inom det rödstreckade området vill kommunledningen bygga den nya skolan på öster. Ett obegripligt val jämfört med det natursköna läge som Alvesta Alternativet föreslår på Spåningslanda med Ridhus, motionsspår och badplats i nära anslutning.
 
Utan minsta markundersökning går majoriteten fram med detta förslag om placering på mark som man inte disponera utan måste friköpa från Engaholm. Varför duger inte den mark som man redan äger på Spåningslanda?
 
Vi begärde att samhällsbyggnadsförvaltningen skulle rita in det tilltänkta området på en orienteringskarta som på ett helt annat sätt belyser beskaffenheten hos både skoltomten och intilliggande markområden. Att tomten och området i sin helhet är lågt liggande med sankmarker och undervegetation som innebär stora utmaningar för en byggnation är otvetydigt. Att lakvattnet från den gamla soptippen är ett miljöproblem och trafiken till och från avfallsanläggningen förbi skolan lyfter ju inte platsvalet.
 
Barnens bästa har blivit ett omhuldat slagord från den socialdemokratiska majoriteten men när man ser deras förslag på skollokalisering är det knappast barnens bästa man utgår från när det gäller denna lokalisering. Jämfört med Spåningslanda blir det lång väg för barnen att ta sig till en ny skola på Aringsås. Att framställa avstånden som att det går bra att cykla är lite cyniskt med tanke på att Spåningslandavägen och Fornvägen är hårt trafikerad under de tider man skall ta sig till och från skolan.
 
Bättre blir det naturligtvis inte av att många föräldrar kommer att fortsätta forsla sina barn till skolan med bil utan hänsyn till uppmaning om att cykla. Det handlar faktiskt om barn från 6-7 år och uppåt som ännu inte är redo att ta sig an trafiken och blir det också en förskola i anslutning till skolan så faller cykelförslaget på hälleberget.
 
Det är nog inte heller för barnens bästa man väljer att lokalisera en skola till ett område där naturupplevelserna är långt ifrån de man kan uppleva på Spåningslanda. Dessutom med ganska tung trafik till avfallsanläggningen vid skolan.
Det börjar blir alltför vanligt att man sätter ned foten utan att först se efter vad man sätter den. I det här fallet väljer man ut ett läge utan att undersöka markförhållanden. Kartan tyder mycket på det.
 
Vi ser också att byggnationen och befolkningstillväxten avstannat inte bara i Alvesta utan också i närliggande Växjö. Vi har färdigställd mark på Spåningslandaområdet, som vi redan satsat 38 miljoner kronor i. Till det osålda tomter i Hanslövsområdet också med stora investeringar nedlagda. I första hand bör väl kommunen se till att redan investerade medel kommer till användning.
 
Givetvis tittar kommande investerare i bostäder på vilken social service som finns i området. En skola och förskola är självklara objekt i en sådan analys. Samtidigt talas det hela tiden om att växa mot Växjö. Gör man inte det allra bäst från Spåningslanda och Hanaslöv med en redan färdig transportled i form av väg 25 rakt mot Växjös nya industriområde på Nylanda.
 
Jag skrev för ett tag sen om att kommunen börjar likna Ebberöds bank.
Idag är jag beredd att revidera detta.
Majoritetens agerande är Ebberöds bank.