zonafranzen

När kommer El-upproret?
Idag läser vi om att elen kan kosta de svenska hushållen upp emot 100.000 kronor per månad. En absurd kostnad som inget hushåll i det här landet skulle kunna bära.
 
De olika partierna tävlar idag om lösningen på dagens höga el-priser i el-område 3 och 4. Den ena sidan vill bygga vindkraftverk både på land och till havs och den andra sidan tror att ny kärnkraft är lösningen.
 
Men inget av dessa kommer att innebära lägre el-priser vare sig idag eller i framtiden så länge vi håller fast vid EU-beslutet om en ”EU-marknad för energi”. 
EU vill nämligen se färre tekniska och rättsliga hinder, så att energin kan transporteras över nationsgränserna och konkurrens råder mellan energileverantörerna i EU.
 
Av det skälet och att vi förbundit oss att 70 procent av vår energiproduktion skall handlas via Nord Pool kommer varken fler vindkraftverk eller nya kärnreaktorer i Sverige att lösa problemet med höga elpriset så länge andra länder kan gå in och handla upp vår el på Nord Pool.
 
Det är alltså inte produktionskostnaden på el som sätter priset utan andra länders behov som pressar de svenska elpriserna uppåt.
 
Det talas så mycket om elbrist i södra Sverige. Hur kan det vara elbrist när man dagligen säljer upp emot 50% av vår eltillgång till andra länder? Nej det handlar hela tiden om att sälja vår energi till den som betalar mest och skall vi få del av vår ”egen” produktion så måste vi därför betala skyhögt över produktionskostnaden.
 
Givetvis har Putins krig i Ukraina stor betydelse eftersom många europeiska länder ersätter rysk gas-energi med svensk el-energi. I detta läge skär våra el-producenter i landet guld med smörkniv. Rena ockerpriser kan skönjas när konsumenternas nota 10-faldigas. Går dessa priser till produktionen? Knappast för hur skall man annars förklara hur el-område 1 och 2 kan få ett pris på 15-20 öre medan vi i söder skall betala 10 gånger mer.
 
Det betyder med andra ord att vinsterna för el-producenterna ökar med samma marginal utan att man haft någon som helst kostnadsökning för produktionen. Staten låtsas naturligtvis som om det regnar. 20% av slutnotan handlar om moms vilket ger staten enorma inkomster och dessutom kan man kanske i bästa fall få några procent av producenternas enorma vinstmarginal.
 
Och vad gör riksdagspartierna åt saken. Ja den ena sidan fortsätter tala om vindkraft medan den andra sidan vill bygga nya kärnkraftverk. Båda utan effekt på det svenska el-priset.
 
Invånarna i det här landet som bistått all energiutbyggnad via skattsedeln skall nu åter få betala priset för EU:s bisarra resonemang om den fria rörligheten också för el-energi.
 
När kommer befolkningen att förstå att man än en gång förs bakom ljuset?