zonafranzen

Inkomstdeklaration
I ena handen har jag min inkomstdeklaration som damp ned i brevlådan idag och framför mig har jag morgondagens rubrik om att en tjänst tillsats med två andra som desutom kostade tredubbelt mot tidigare. Om dessa två tjänster, som saknar helt personalansvar, och belönas med 62.500 respektive 63.000 kronor per månad inte kommer att orsaka löneglidningar hos de chefer som har förvaltningsansvar är väl bara ett konstaterande. Att man inte brännt sig efter affären med kommunchefen förvånar mig! Att förlita sig på referenser från en arbetsgivare, som fått betala belopp i miljonklassen för utköp, är väl kanske lite förvånande.

Lönekarusellen måste man ändå tillskriva den nu utköpta kommunchefen för. Hon inledde en rekrytering som blottlade en lönenivå i helt annat läge än vad som var tradition i kommunen. Förvaltningschefer med stort personalansvar hamnade femsiffriga belopp under nya tjänstetillsättningar helt utan personalansvar. Någon påstår att vi måste betala sådana här summor bara för att få duglig personal! Frågan är om detta är en relevant förklaring? Många av de senaste tillsättningarna kommer långväga ifrån och där man är beredd att arbetspendlar 2-3 timmar om dagen för dessa tjänster. Det kan knappast vara tiden i bilen som man väljer en tjänst i Alvesta.. Knappast heller att arbetsmiljön är skyhögt överlägsen i Alvesta eller att arbetsuppgifterna är annolunda. Återstår egentligen bara lönekuvertet som får folk att välja 2-3 timmar i bilen.

Hur många tjänster har egentligen skapats på kommunledningen sedan Ribacke och Haraldsson tog över? Innan dess hävdade dåvarande kommunchefen att vi inte hade råd med en inköpsavdelning. Idag är den större än någonsin. En lokalstrateg och säkerhetsansvarig blev två. Det blev så trångbott så det moderata oppositionsrådet fick flytta sitt opositionskontor till Oljeshejkerna!

Och så sitter man med sin deklartion i näven och konstatera att uppgifterna som kommunfullmäktigeledamot, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, ledamot i kommunföretag AB och ledamot i nämnden för individ och familjeomsorg inbringade totalt 20724 kronor per helår. Om det hade varit för pengarnas skull borde man blivit tjänsteman, men nu valde man politikersidan och man få stå sitt kast. Och det värsta av allt hade man fått välja om så hade ändå valet fallit på politikersidan. Jag skall i alla fall inte räkna på vad detta skulle ge i timman för då skulle man nog inte få någon avundsvärd beteckning.