zonafranzen

Ett försök att dubbelbeskatta!

.

Majoriteten i Alvesta kommun vill skriva om ägardirektiven så att man kan behålla vinsterna i de kommunala bolagen i moderbolaget och därifrån dirigerar vart pengarna skall ta vägen. Tidigare har det varit så att de kommunala dotterbolagen har lämnat hela vinsten till moderbolaget men fått tillbaka de vinstmedel som vanligtvis blir över efter att skatten betalats (cirka 80%).

Tydligen har Ribacke fått blodad tand efter att gjort en sådan manöver tvärs emot de gällande ägardirektiven då AllboHus saknade medel till rivningen av de tre husen på Rönnedal. Då tog man medel från Alvesta Energi för att täcka de kostnader som uppstod.

Nu gör man engångsgrejen till en permanent handling. Tydlingen helt utan att konsulterat de drabbade styrelserna i dotterbolagen, vilka redan tidigare fått stå för stora delar av lönerna för kommunchef, HR-chef och ekonomichef. När man nu tar hela vinsten från dotterbolagen och sedan avgör moderbolaget om vart vinsterna tar vägen i form av ägartillskott, utdelning eller till specifika kommunala ändamål.

Dotterbolagens styrelser som har det juridiska ansvaret för bolagens skötsel sitter efter detta med Svarte Petter. Bolagens behov av fonderingar för renoveringar och investeringar har man inte längre kontroll över utan man måste stå med mössan i hand inför styrelsen i moderbolaget. Vilket incitament styrelsen har för sitt arbete är svårt att inse när man inte längre har full kontroll över de vinster man eventuellt kan åstadkomma.

Den stora förloraren är som vanligt de människor som med allt högre hyror och avgifter ser sig dubbelbeskattade. De vinstmedel som hyreshöjningarna skall inbringa går inte till de välbehövliga investeringar, renovering och underhåll av dotterbolagens tillgångar. Dessa medel betalar i stället kostnader som kanske skulle falla på skattekollektivet. Ett skattekollektiv som också energikunder och hyresgäster tillhör. Man trodde att S i Alvesta hörsammat socialdemokraternas löften i Växjö om att inte dubbelbeskatta hyresgästerna, men det var tydligen bara munväder innan de fick makten?

Att höja soliditeten är en absolut åtgärd som framförallt AllboHus måste sträva efter. Medialvärdet för fastighetsbolag ligger på 33% medan AllboHus knappast når upp till 10%. Med dagens förslag innebär det ännu lägre soliditetssiffror om inte man får behålla den vinst man åstadkommit eller att ägaren skjuter till ett ordentligt ägartillskott. I AllboHus fall behövs sannorlikt bådadera samt att inte pådyvla verksamheten dåliga byggprojekt. Ett annat sätt är naturligtvis att avyttra sina tillgångar men detta får också negativa effekter på bolagets ekonomi.

Det Ribacke och socialdemokraterna försöker inplantera i Alvesta kommun är mer lämpat för förvaltningsstyre och hör inte hemma i bolagsvärlden.