zonafranzen

Sverige står inför en humanitär härdsmälta.

Situationen inför vintern med rusande energipriser betyder att landet står inför en humanitär härdsmälta. Inför detta sitter regering och riksdag totalt oförberedda. Inga åtgärder som räddar situationen har presenterats med undantag av vänsterns förslag om Sverige-priser på elen. Trots att det för närvarande pågår en valrörelse så verkar inte något parti förstå hela vidden av vad som väntar inför vintern.

 

Det förekommer en skendebatt om utbyggnad av vindkraft eller kärnkraft alternativt båda ock men inget löser det verkliga problemet. Men inget av dessa kommer att innebära lägre el-priser vare sig idag eller i framtiden så länge vi håller fast vid EU-beslutet om en ”EU-marknad för energi

 

EU vill nämligen se färre tekniska och rättsliga hinder, så att energin kan transporteras över nationsgränserna och konkurrens råder mellan energileverantörerna i EU. Dock inget om vad som händer med människorna när marknadskrafterna får fullt genomslag.

 

Av det skälet och att vi förbundit oss att 70 procent av vår energiproduktion skall handlas via Nord Pool kommer varken fler vindkraftverk eller nya kärnreaktorer i Sverige att lösa problemet med höga elpriset så länge andra länder kan gå in och handla upp vår el på Nord Pool. Det är alltså inte produktionskostnaden på el som sätter priset utan andra länders behov som pressar de svenska elpriserna uppåt.

 

Att sätta undan 60 miljarder kronor för konsumenternas räkning av medel som dessa redan har betalt för överföring m.m. innebär bara att göda ett fåtal producenter av el-energi ytterligare. Att därutöver skicka skattebetalarnas inbetalda skattemedel till dessa bolag via dyra el-räkningar till kommun, region och stat gör en faktiskt illamående.

 

Men vi måste ta vårt gemensamma ansvar för Europas skull säger till och med erfarna journalister. Är det verkligen vårt gemensamma ansvar att göda dessa energikolosser med surt införtjänade skattemedel som gräver stora håll i budgetarna för skola, vård och omsorg på alla nivåer. Var finns de grävande journalister som borde granska hela energipolitiken? Var finns de politiker som måste ställa EU till svars för den marknadspolitik som sätter EU-befolkningens levnadsvillkor i en ofrånkomlig härdsmälta?

 

Vi får skylla på Putin och Ukrania-kriget hur mycket som helst men det hela handlar i grunden om överflyttning av gigantiska summor till några få elproducenter till rena ockerpriser.

 

Om inte regering och riksdag sätter press på EU och börja handla så måste stora nedskärningar genomföras inom den offentliga sektorn för att betala den rovdrift som görs på energiområdet.