zonafranzen

Vad är det för regelverk våra kommunalråd pratar om?

Man blir minst sagt bekymrad över tillståndet hos våra två ledande kommunalråd när man nu nästan dagligen hör tandagnisslan över att de styrande förlorade omröstningen i fullmäktige om budgeten.

 

Ribacke, s, påstår att spelreglerna säger att man bara skall rösta på sin egen budget och därefter skall man tydligen lägga ned sina röster. Vilka spelregler syftar han på? Några sådana spelregler finns naturligtvis inte och är bara en efterhandskonstruktion för att man själva inte sytt ihop en majoritet bakom sitt budgetförslag.

 

Thomas Haraldsson, c, börjar yra om 30-åriga kriget fast vi i Alvesta Alternativet så sent som förra året släppte igenom styrets budget. Också detta uttalande är bara ett sätt att lägga skulden på andra för att man nu sitter med en moderat budget i knäet.

 

Vill man regera får man naturligtvis se till att man har ett regeringsunderlag. Det naturliga i det här läget är att man ställer sina platser till förfogande och lämnar stafettpinnen till Thomas Johnsson, m.

 

Att moderaterna sedan inte vill ta ansvar för den budget man fått fullmäktige att anta visar bara på att man aldrig har haft syftet att styra kommunen. Vi har inte underlag för att styra kommunen, säger moderaterna. Tydligen har man redan glömt att man fått majoritet i fullmäktige för sin budget. Moderaternas glättiga framställning av sitt budgetförslag visar sig nu inte vara annat än ett spel för galleriet.

 

Vi vet precis varför vi röstar som vi gjorde. Vi vill ha förändring i kommunledningen av det enkla skälet att den nuvarande kommunledningen har förbrukat förtroendet genom sitt agerande i de kommunala bolagen. Tvärs emot kommunfullmäktiges ägardirektiv har man plundrat Alvesta Energi och Alvesta Renhållningsbolag på hela deras vinst 2019. I årets budget skrev man liksom i förra budgeten att bolagen skulle få verka fritt. Hur detta skall gå till när man plundrar bolagen på deras vinstmedel är för oss obegripligt. Likaså att man gör avtal mellan kommun och moderbolag om medfinansiering av löner för högt uppsatta kommunala tjänstemän utan att något beslut om detta tagits i kommunala instanser utan enbart i moderbolagets styrelse. I den styrelsen sitter hela skaran av kommunalråd.

 

Det finns ett antal andra grunder som byggde på vårt beslut att vi hellre såg en annan politisk ledning. Vi är trötta på alla dessa utköp, på delegationsbeslut långt ute i gråzonen och beslut baserade mer på person än på sak.

 

Men om nu inte moderaterna vill ta det ansvar som en majoritet i fullmäktige gav dem så har väljarna snart bara kvar ett alternativ om de vill ha förändring i kommunledningen.

 

 

Jan-Erik Svensson                                     Lars-Olof Franzén

 

Fullmäktigeledamöter för Alvesta Alternativet