zonafranzen

Nya kvastar och nya ordningar.
Ibland är det svårt att hänga med i svängarna när det gäller platser i särskilt boende i vår kommun. Socialdemokraterna har gått i spetsen för stora pampiga äldrecenter under de perioder de haft makten. Först handlade det om ett gigantiskt bygge för 190 miljoner kronor vid gamla vårdcentralen. Markförhållandena var dock ganska osäkra varför Per Ribacke, s, såg till att hitta ny plats på västra Rönnedal för ännu en gigantisk satsning. För egen del gick Alternativet, Vänstern, Kristdemokraterna och Liberalerna fram med en mer ekonomisk lösning genom att behålla Bryggaren och skapa ett 30-tal platser i en tillbyggnad på Högåsen.
Moderaterna tog till sig vårt förslag med den förändringen att de vid behov av fler platser såg Högåsen som lösningen. Med det i sitt budgetförslag för 2017 vann man också budgetfrågan.

Nu hann knappast bläcket för budgetbeslutet torka förrän moderater, socialdemokrater, miljöpartister och på släpvagnen också centerpartister gör helt om. De pampiga ritningarna på äldrecentet skrotas och i stället växer planerna på ett mindre särskilt boende om cirka 36-48 platser fram på samma plats i västra Rönnedal. Dessutom skall ett antal lägenheter i något som kallas mellanboende skapas i samma område. Moderaterna har plötsligt övergivit sin egen budget om att avvakta med nya särskilt boendeplatser på grund av kostnadsskäl. I stället förorda man att 36-48 nya byggs men att samtidigt de 42 platserna på Bryggaren läggs ned. En ekonomisk politik som knappast skapa bättre ekonomiska förutsättningar.

Men det egendomliga är inte slut med det. En ny förvaltningschef för omsorgen träder till och plötsligt har vi 85 platser för mycket i särskilt boende. Dessa platser skall antingen läggas ned, göras om till mellanboende eller läggas i malpåse. Det senare beroende på att vi snart får en ny puckel av vårdbehövande.

Hur man får ihop detta är totalt obegripligt. Om vi har 85 platser för mycket varför börjar man med att bygga 45 nya? Kvar blir ändå besparingskravet på 85 även om man lägger ned Bryggaren! Var skall man ta dessa 85 platser. Det finns bara Högåsen i Alvesta, Furuliden i Moheda, Asken i Grimslöv, Torsgården i Lönashult och Björkliden i Vislanda att välja på. Frågan blir nu hur moderater och socialdemokrater tänker? För att uppnå 85 platser innebär det att inte bara Asken och Torsgården måste läggas ned utan också Björkliden. Väljer man i stället Högåsen måste Asken eller Torsgården röna samma öde och väljer man Furuliden blir det samma resultat som med Högåsen.

Frågan är om någon har tänkt tanken till slut? Vilken enorm kapitalförstöring man ställer till med och vilka konsekvenser för de boende. Innan hela karusellen blir verklighet med nybyggnationer, ombyggnader och omflyttningar så har vi för länge sedan nått fram till puckeln som betyder ökat behov av platser i särskilt boende.

Har vi inte tillräckligt med bekymmer för ekonomin än att bidra med detta?