zonafranzen

Vaclav Zakouril prisas.
Vaclav Zakouril, välkänd för många Alvesta-bor som representant för orienteringsklubben Turnov SOK i Tjeckien har blivit prisad i sin hemstad Turnov. Motiveringen löd "för ett utmärkt livstidsverk med barn och ungdomar inom orienteringssporten och det långa samarbetet med vänorten Alvesta.
Det var Turnovs borgmästare Ing. Tomás Hocke som var prisutdelare.

För oss alla Alvesta-bor som under de senaste 45-åren stött på Vaclav är utmärkelsen mer än befogad. Vid nästan alla besök som olika föreningar och grupper gjort i Alvestas vänort Turnov så har Vaclav haft sin hand i besöket. Om det handlat om orientering, friidrott, ishockey, skolor, skidåkning, fritidsgårdar, sångkörer eller vanliga turistresor så har han varit behjälpligad med program och organisation. Med sina exeptionella kontakter från sin tid som landslagsman, landslagcoach, tränare och lärare har han skapat förutsättnigar för besöken från Alvesta som varit omöjliga i andra sammanhang.

Under den här tiden har han också gjort Alvesta till ett välkänt namn i Turnov. Hundaratals besökare har han fört till vår kommun och genom sina egna kunskaper om vår kommun har han själv kunnat forma program som gett besökarna upplevelser för livet.

Under den tid som Alvesta SOK var en orienteringsklubb på hög nivå i Småland bidrog Vaclav också till detta genom att förse klubben med tjeckiska landslagslöpare som höjde nivån på laget. Genom detta var han också med och bröt barriärerna för utländska löpare i de svenska oreinteringsklubbarna. En idag vanlig och inte längre en kontroversiell sak.

I sommar blir denna legendariske sportman 75 år, vilket man hoppas också uppmärksammas från svenskt håll.