zonafranzen

Abdikera Ribacke (s)?
Vid en konferens för Alvesta kommuns chefer i Karlshamn (var annars) pratade kommunalrådet Ribacke om sin vision. Den gick ut på att Alvesta om 10 - 15 år skulle gå upp i Växjö kommun. En mycket egendomlig vision om man nu är satt att leda Alvesta kommun. Har man ett sådant uttalande som vision så är det detsamma som att abdikera från ledarrollen. Vem vill ha en ledare för ett företag eller en kommun som inte tror att det finns en framtid för företaget eller kommunen. Hade det varit ett företag så vet alla vad som hade väntat en sådan VD. Men nu är det frågan om en kommun där man troligtvis har en betryggande majoritet bland sina egna och hos stödpartierna och därför inte får samma behandling som en VD i ett privat bolag.

Men jag skriver troligtvis eftersom det slank fler grodor ur munnen på kommunalrådet. Han beskrev sin egen position i kommunen med att han med järnhand styrde kommunen. Samarbetspartnern Centerpartiet hade enligt honom ett minimalt inflytande. Ribacke fortsatte skoja till det om centern genom att beskriva en centerpartist som röd inuti och grön utvändigt.

En jargong som för det mesta förekom i goda vänners lag och inte inför en samlad skara av chefstjänstemän på utvecklingsdagar. Vad handlar denna uppvisning i nonchalant beteende om? Är det en bekräftelse på ovan relaterade abdikation? Centern kan väl inte bara svälja vad som helst från sin samarbetspartner? Socialdemokraterna kan ju knappast räkna med att kunna regera ensamma efter valet eller hoppas man på att samarbetet med Moderaterna skall slå ut i full blom efter valet 2018?

Hela framträdandet från Ribackes sida ter sig väldigt egendomligt. Han kunde naturligtvis inte räkna med att hans tal skulle stanna inom en så stor grupp utan att spridas vidare. Tillställningen var dessutom en officiell kommunal konferens.

Fortsättning lär säkert följa. Centern måste på något vis bli av med stämpeln som man nu fått av Socialdemokraterna om sitt minimala inflytande. Det kommer att bli en intressant valrörelse att se fram emot om nu inte Ribacke abdikera dessförinnan.